Netcastle - Network creation and promotion of castles
sqenel
Video
Projekti
KALAJA E VJETËR E KORFUZIT 0 5 0 0

KALAJA E VJETËR E KORFUZIT

  • 3415 Views

Gjatë shekullit të 15, Korfuzi fiton një rëndësi të madhe tregtare dhe ushtarake për venecianët. Vazhdojnë me ndërtimet e fortifikimeve shumë të qëndrueshme, kryesisht për mbrojtjen kundër sulmeve osmane, të cilat nuk pushuan së ekzistuari deri në shekullin e 18-të. Kalaja e Vjetër ose Fortezza, e vendosur në në krye të gadishullit, ka përjetuar tri faza historike të fortifikimeve. Në fazën e fundit të periudhës bizantine fortifikohet kodra lindore gjatë periudhës së hershme veneciane gadishulli kthehet në ishull dhe fortifikohet kodra perëndimore dhe gjatë periudhës së vonshme veneciane përfundojnë punimet e fortifikuese.

Muret, kalatë masive, Kulla e Detit, Kulla e Thatë, kalimet nëntoksore, ndërtesat e lëna nga sundimet e ndryshme, siç janë ato të burgut venecian apo garnizonit anglez, emblemat, rrënojat: Kalaja e Vjetër (Fortezza). E ndërtuar në gadishullin me dy kodra shkëmbore prej të cilave Korfuzi mori dhe emrin e saj [Korifo (arrij pikën më të lartë) = Corfu], Kalaja e Vjetër ka pasur një rritje të ndjeshme gjatë shekujve, e identifikuar me rrjedhën e ishullit.

Që nga epoka bizantine, pozita gjeografike e qytetit të Korfuzit e detyronte atë të fortifikohej. Bizantinët, ndërrmorën hapin e parë, duke ndjekur Andigavët. Megjithatë, venetikasit ishin ata që e transformuan qytetin mesjetar në gadishullin me një kala të pathyeshme.

Për ta, Korfuzi kishte rol vendimtar jo vetëm për tregti por dhe për të flotën, e cila ishte kërcënuar nga sulmet osmane dhe plaçkitjet e piratëve. Fortifikimi më i plotë ishte në fakt e nevojshme. Fortifikimet e venetikasive filluan në 1402 dhe vazhduan deri në rënien e Republikës së Galinotatit të Shën Markut në vitin 1797.

Projektet e para e ndryshuan mjaft karakterin e fortesës. Në fund të shekullit të 14-të, ffiloi një periudhë e re fortifikimesh që përfundimisht shndërroi gadishullin e Kalasë së Vjetër në një ishull. Në të njëjtën periudhë bëhet konfigurimi i parë i Spaniadas që sot është sheshi i madh i Korfuzit brenda fortifikimit.

Që nga shekulli i 10-të tashmë, për shkak të hapësirës së kufizuar të vendbanesave dhe prishjes së shpeshtë të shtëpive për të realizuar veprat e fortifikimit, filloi të rritet jashtë qytetit mesjetar të fortesës një periferi, Xopoli, atje ku sot gjendet qyteti i vjetër i Korfuzit. Afërsia e qytetit të fortifikuar me rrethinat e pa mbrojtura nuk funksiononte sipas rregullores ushtarake të kohës. Për këtë arsye u krijua një hapësirë e madhe për të lënë të zbuluar sulmuesit. Prishja e shtëpive pat shkaktuar indinjatën e banorëve.

Sulmi i madh i turqve në 1537 dhe rrethimi i gjatë me pasoja të mëdha për popullsinë, treguan se fortifikimi i kështjellës ishte ende i vjetëruar. Pas rrethimit, filluan punimet e fortifikimeve që zgjatën gjatë gjithë shekullit të 16-të. Gjatë kësaj faze të rikonstruktimit të fortifikimeve, u zgjerua kanali artificial, përforcohen fortifikimet qytezës së kalasë duke përdorur materiale nga rrënojat e kalasë së Kasiopit, dhe zgjerohet hapësira e sheshit të Spaniadas.

Gjatë shekullit të 17-të, kalaja merr rol udhëheqës dhe bëhet një qendër administrative dhe ushtarake. Aktivitetet socio-ekonomike transferohen në mënyrë të përhershme në Xopoli duke qënë se gjatë shekujve, strehimet urbane që mirëmbahen në Kalanë e Vjetër janë të pakta.

Pas rënies së Galinotatit në vitin 1797, Kalaja e Vjetër mbeti qendra ushtarake të autoritet të atëhershëm administrativ. Ndërhyrjet kryesore në kala u bënë gjatë sundimit britanik, me ndërtimin veprave të mëdha të tilla si ndërtimi me tulla i kazermës. Në 1864 vjen Bashkimi i ishujve të Jonit me Greqinë dhe kalaja ndoqi fatet e shtetit grek.

 

Video

Virtual Tour

3D Reconstruction

Gigapixel(s)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Homeshare on facebookShare on TwitterShare on LinkedinShare on Google+
Adriatic-Route for Thematic Tourism